Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 16:20 - Сорос: Възможна е втора вълна на кризата
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1117 Коментари: 0 Гласове:
2



Сорос: Възможна е втора вълна на кризата
 

imageВтора вълна на кризата е напълно възможна, казва в интервю за Financial Times Джордж Сорос. Според него основният проблем идва от САЩ, където са фалирали най-много банки и потреблението се е свила най-драстично. Това обаче Сорос смята за нормално следствие, тъй като през последните 25 години американските потребителите са харчили повече, отколкото са заработвали.

Милиардерът не изключва нов срив на фондовия пазар, въпреки че в момента настроенията на борсовите играчи са оптимистични. Те продължават да смятат, че сегашната криза не се различава съществено от предишните. И поради тази причина Сорос пита: на какво се дължи оптимизма и най-важно - откъде ще се намери ресурс в САЩ за икономически ръст?

Друг съществен аргумент за съмненията на милиардера е много слабият долар, който продължава да се обезценява спрямо другите основни валути. „Наблюдава се общо недоверие към валутите и тенденцията е да се изваждат средства от валутните пазари, за да се пренасочват към реални активи. Диверсификацията на активите е в посока на суровините, затова и цените на петрола и златото растат. Но падането на долара ще остане в рамките на допустимото, докато към него е привързан китайският юан."

В крайна сметка Сорос смята, че постепенното отслабване на долара е желателно, тъй като „сега американските потребители повече пестят и по-малко харчат, а изгодният износ ще помогне да се балансира икономиката на САЩ".

Милиардерът препоръчва нова валутна система, тъй като хроничните и нарастващите дисбаланси на световните финансови пазари са доста скъпо удоволствие за света. Сорос предлага да бъде създадена глобална валута, която да бъде взаимствана от SDR на Международния валутен фонд (МВФ).

Нека уточним, SDR (Special Drawing Right) са специални права на тираж (СПТ), които бяха създадени през 1969 г. от МВФ като безналични международни резервни активи за допълване на съществуващите резервни активи. Те бяха разпределени между членовете на фонда и всяка страна-членка получи специална сметка, по която са записани, разпределените ѝ СПТ. Досега е имало две емисии на специалните права на тираж - през 1970-1972 г. и през 1979-1981 г. В момента България има дял в капитала на МВФ от 640 млн. СПТ, което прави достъп до финансови ресурси от около $1,23 млрд.

Наблюденията на Сорос са показали, че богатите държави - и по-конкретно Великобритания и Франция - вече са започнали да помагат на бедните, като им предоставят част от своите права върху SDR. В същото време разходите по използването на SDR са за сметка на МВФ.

Като отговаря на въпрос за какво трябва да се договори Обама с Китай през ноември, Сорос препоръчва да бъде привлечен Пекин към изграждането на новата архитектура на световната финансова система, в която правото на глас на Китай да бъде съразмерно с неговата икономическа тежест. „Трябва да се убеди китайската страна да укрепи юана, за да може тази валута, за да може тази валута да да се използва в SDR заедно с другите, макар та все още да е неконвертируема", категоричен е Сорос. Той препоръчва същото да се предприеме и към бразилския реал.

В момента тежестта на валутите със специални права на тираж на МВФ е следната:
- щатски долар - 44%;
- евро - 34%;
- японска йена - 11%;
- британска лира - 11%.

На въпрос няма ли това да отслаби икономиката на Америка, финансистът отговаря, че съществуването на долара като единствена глобална валута не е изгодно за САЩ, тъй като обрича страната на хроничен финансов дефицит. Истината е, че в момента слабият долар е изгоден, защото „останалият свят фактически финансира разходите на федералните власти".

Сорос предвижда, че в бъдеще Китай ще започне да диверсифицира своите средства и резерви. Ще започне например да кредитира Бразилия и Южна Африка, за да осигури допълнително финансиране на своя износ в тези страни. „А ако Америка не вземе активно участие в реформирането на глобалната финансова система, Китай ще започне да сключва двустранни договори за разплащане в национална валута, вместо в долари, както вече направи с Буенос Айрес."

Сорос препоръчва да се ограничат и да се изравнят заплатите в банките, тъй като те са доста високи. Финансистът казва между другото, че в момента американските банки получават грамадни тайни субсидии: Практически вземат кредити без лихва и купуват държавни облигации под 3,5%. Доходите от тези операции, които са всъщност подарък за банките от правителството. А тези пари се харчат от банките за бонуси.

По думите на Сорос той се е върнал на работа, за да спаси своите капитали, което е и успял да направи. „Сега отново съм се оттеглил на почивка, а моят фонд работи нормално и носи добри приходи. Сега, когато бурята отминава, отново решаващо за инвеститорите си остава познаването на конкретните компании. А моите знания вече са остарели, затова и мястото ми не е в ръководството на фонда", отбелязва Сорос.

Оставащите му дни той иска да посвети на размисли върху реформата на финансовата система. И по този повод финансистът казва, че за САЩ най-важно в момента е да се въведе по-строга регулация за дейността на банките.

Обществото е възмутено от големите печалби, които отчитат някои банки на Wall Street през тази година. Тази емоционална реакция според Сорос обаче може да доведе до приемане на неправилни механизми за банкова регулация, а така финансовата система сама да си навреди. „Особено ако продължи да отстоява егоистично своите интереси", обобщава финансистът.





Тагове:   вълна,   Сорос,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600183
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930