Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 20:51 - Първанов цака "Южен поток" с южнокорейски фишек
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
0



Първанов цака "Южен поток" с южнокорейски фишек

image
 

През януари президентът Първанов посети Япония и заяви (както беше оповестено в неговия сайт), че България е „готова да работи с Япония в областта на икономиката, енергетиката, инфраструктурата, туризма”. Освен това предложи на японците български инвестиции.

Нито дума не обелиха обаче японците, дали те са готови да си работим заедно на този широк фронт. И както се вижда към днешна дата – не напразно, защото в графата „КПД” по отношение на президентската визита до Токио се мъдри една нула, празно пространство.

Предполагам, че по същата логика, ще предложи на австралийците да изградим съвместни ферми за кенгурута.

Но да не избързвам – в момента Г.Първанов е в Южна Корея и предлага на „Хюндай” заедно да произвеждаме във Варна кораби за пренос на газ в рамките на Черно море (може би от България за Русия, защото за обратното намерение няма индикации).

От „Хюндай”, според долетялата до нас от доста далечния Изток сензационна новина, били погледнали с „интерес” на идеята. И как няма! Както и да го погледнеш, то си е интересно.

Да обобщим: Южна Корея ще строи кораби за пренос на газ (явно като алтернатива на руските газопроводи в Черно море, няма как да е иначе) в Източна България, а още по на изток и малко на север ще гледат със скръстени ръце развоя на тази западна (от руска гледна точка) идея.

Реалистично, нали! На това му се казва „реалполитика”, направо по учебник, по Бисмарк – поставяме ги руснаците пред свършените факти, зачеркваме им синия, южния и северния поток и фактите…свършват. Остават фантазиите. И снимките за спомен на фантазьорите по екзотичните точки на планетата.

Апропо, като стана дума за разхищенията на президента с неговата страст към пътуванията на далечни разстояния, не можеше ли летенето до Япония да се съчетае с това до Южна Корея и Австралия – и без това резултатът явно е еднакъв, нулев. Поне разходите щяха да са по–малки.

Но да не тревожим човека с дребнави въпроси за някакви си половин милиона лева. Той генерира идеи от глобален мащаб, пък ние му придиряме за някакви си разходи. Всичко вложено в неговата държавническа дейност ще ни се върне – тъпкано дори.

За финал (като стана дума за държавническо мислене), да попитам плахо: един такъв грандиозен план за превръщане на Черно море в българско – южнокорейски басейн за транспортиране на газ (с какъвто не разполагаме), не трябваше ли все пак да бъде представен на вниманието на самите българи, преди да развеселяваме с него далечните южни корейци?

Така де, и ние душа носим, бихме се посмели от душа, имаме нужда от малко разтуха.



Тагове:   южен,   поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5603794
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930