Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2009 08:00 - Лидерите от Г20 изковаха нов световен ред и обявиха победа над кризата
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
0



Лидерите от Г20 изковаха нов световен ред и обявиха победа над кризата
image


Лидерите на Г20, които за пръв път се самоопределиха като постоянни пазители на световната икономика, приеха по-строг режим за банковите бонуси и изковаха нов световен ред, в който страните ще бъдат подканяни да съдействат за избягване на натрупването на прекалени дефицити или излишъци
, пише вестник "Гардиън".

Гордън Браун приветства резултатите от срещата, която определели като успех за Великобритания.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че страните от Г20 са успели да издърпат глобалната икономика от ръба на пропастта, предаде РИА Новости.

"Преди шест месеца аз казах, че срещата в Лондон е станала повратен момент за предотвратяване на икономическа катастрофа…Сега аз казвам, че на срещата в Питсбърг ние предприехме стъпки за осигуряване на дългосрочен разцвет”, заяви Обама. По неговите думи, "ние изтеглихме икономиката от края на пропастта".

Лидерите на страните от Г20 се договориха още за преразпределение на квотите в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) в полза на развиващите се страни и страните с икономики в преход, предаде РИА Новости. Това се казва в заключителното комюнике на срещата.

"Ние се договорихме за съществено разширяване на правата на глас в размер не по-малко от 3% за развиващите се страни и страните с икономики в преход в Световната банка", се казва в документа.

"Ние поехме задължение да преразпределим квотите в МВФ в полза на динамично формиращите се пазари и развиващите се страни, предавайки не по-малко 5% от квотите на представените страни за непредставените, използвайки като стартова основа текущата формула на разпределение на квотите", се казва в комюникето.

Представители на 24 страни и десет международни организации се събраха в конгресния център в американския град Питсбърг за работно заседание на срещата на Г20. В съгласуван документ на лидерите на страните от Г20 се отбелязва стремежа срещите да „се превърнат в главен форум за международно икономическо сътрудничество”.

В документа се посочва учредяването на "Съвет за икономическа стабилност за обединяване на водещите развиващи се икономики и одобряване на техните усилия за координация и монторинг на прогреса в укрепването на финансовото регулиране".

Идеята на Барак Обама да се предаде работата засягаща глобалната икономика от ръцете на Г8 в ръцете на Г20 беше приветствана в Питсбърг. За това, че форматът на Г8 трябва да се промени се говореше отдавна, а провеждането на първите срещи във формата Г20 стана стъпка в това направление.

Сега наред със САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Русия и Япония, в "елитния клуб" ще влизат и Аржентина, Австралия, Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Мексико, Саудитска Арабия, Турция, ЮАР, Южна Корея, както и ЕС.

Най-вероятно това няма да означава пълно разширяване на Г8 в Г20, но статуса на главен икономически форум ще получи последния. Доколко ефективно ще се окаже това разширение ще покаже времето. Засега участниците в срещата се надяват, че това ще позволи да бъде изградена по-стабилна и балансирана световна икономика и да се повиши равнището на живот в развиващите страни.


Тагове:   нов,   победа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5604169
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930