Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 22:19 - Българката - Ирина Бокова е новият шеф на ЮНЕСКО
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1294 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ирина Бокова е новият шеф на ЮНЕСКО
image

Ирина Бокова е новият генерален директор на ЮНЕСКО. Никога досега в историята на организацията изборът не е бил толкова тежък. На финала отново един срещу друг застанаха египтянинът Фарук Хосни и българката Ирина Бокова, които снощи събраха равен брой гласове в своя подкрепа. Кои бяха двамата финалисти в оспорваната надпревара за шеф на ЮНЕСКО, вижте в следващия репортаж на Зорница Венкова.

В Париж пак е 18.30 часа и 58-те членове на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО са призвани за пети път да гласуват за генерален директор на организацията. Отговорът на въпроса, кой ще наследи Коичиро Матсуура се оказа сложен. От едната страна е соченият дълго време за фаворит египетски министър на културата Фарук Хосни. Неговата популярност обаче започна да се топи, след като заяви пред египетския парламент, че собственоръчно ще изгори всички еврейски ръкописи съхранявани в Александрийската библиотека.

Последваха остри реакции от страна на световноизвестни интелектуалци и еврейски организации от цял свят. Всички те се питаха дали изпълнителният съвет ще предпочете египтянина или ще избере да остане верен на ценосттите на организацията. Срещу него застава една българка, Ирина Бокова, чиято кандидатура дълго време беше подценявана. Завършила английската гимназия в София, дипломат от кариерата с опит в работата, както с ООН, така и с Европейския Съюз и НАТО, посланикът ни Париж обаче успя да опровергае доста от скептиците, дори в собствената си страна. Без да търси светлините на прожекторите успя да изтъкне пред колегите си качествата си, но и предимствата на България и на целия регион, който представлява.

Ирина Бокова - посланик на България във Франция и ЮНЕСКО:
"Мисля, че 20 години след падането на берлинската стена, това ще бъде своего рода знак, едно признание за всички усилия, за реформите, които бяха направени в тази част на Европа. И разбира се, конкретно за България, мисля че ние, нашият народ и история и това, което сме направили, заслужаваме напълно да огравим една такава организация".

Ако бъде избрана Ирина Бокова ще бъде първата жена начело на организацията. Ще бъде не само първият българин, но и първия източноевропеец на толкова висок пост в систематата на ООН. В ЮНЕСКО още гласуват, но ако и този път Хосни и Бокова спечелят равен брой гласове, решението кой да оглави организацията може да бъде взето чрез теглене на жребии.



Тагове:   новият,   шеф,   ЮНЕСКО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584317
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031