Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2009 22:44 - Започваме работа по "Южен поток" и преговори за АЕЦ "Белене" и Бургас - Александрополис
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.09.2009 00:20


България продължава работата по енергийните проекти с Русия image

България продължава работата по трите основни енергийни проекта с Русия – газопроводът „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и петролопроводът „Бургас-Алксандруполис”. Това стана ясно след изявленията на икономическия министър Трайчо Трайков и министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко в София. В обсъжданията се включи и премиерът Бойко Борисов, който неведнъж критикуваше досегашната политика на България по отношение на енергийните споразумения с Руската държава и неяснотата около тях.

И двамата министри изразиха удовлетворение от „експертните и открити разговори” помежду си.

Трайчо Трайков каза, че е взето решение във връзка със строителството на „Южен поток” да бъдат създадени две съвместни работни групи. Едната от тях ще работи по клаузите за създаване на съвместна проектна компания за газопровода. Другата ще подготвя насоките на търга за предпроектното проучване. Идеята е, както по-късно уточни Бойко Борисов, това да стане за около два месеца.

По отношение на АЕЦ „Белене” Трайков заяви, че България има нужда от ясна и прозрачна структура на финансиране. След като този въпрос бъде изяснен, от българската страна ще се уточни каква част от проекта ще остане държавна (в момента е 51%, а 49% е на немската RWE) и каква част ще бъде предоставена на конкурентна основа на желаещи чужди инвеститори, включително и руски компании.

Сергей Шматко заяви, че от руска страна има разбиране за това, че на България й е нужно да си изясни всички финансови и юридически аспекти по строителството на проектите. „Не сме обсъждали дали тези проекти ще ги има, а как ще се подхожда по-нататък по тях”, заяви руският енергиен министър.

Той каза, че Русия е съгласна да има финансов и юридически одит на АЕЦ „Белене”. Освен това проектът ще бъде реализиран на европейско ниво, още повече че в доставката на оборудване вече са ангажирани германски и френски фирми.

По отношение не „Бургас-Александруполис” Русия ще даде детайлна информация на нашата страна за екологичните аспекти на проекта, за да може българската общественост да бъде убедена в неговата екологосъобразност.

Във връзка с „Южен поток” Шматко потвърди, че ще се действа максимално бързо, за да стартира неговата реализация.

Бойко Борисов заяви, че също е доволен от разговорите, като според него обществото занапред ще е информирано в максимална степен за хода на реализацията на енергийните проекти с Русия, включително и за предстоящите разговори за новия договор за доставки на газ, тъй като настоящият изтича през 2013 г.

Газопроводите „Набуко” и „Южен поток” не са конкурентни, заяви още премиерът. Важното било, че руският газ идва на границата на България.



 


Тагове:   Белене,   южен,   АЕЦ,   поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5583951
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031