Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.04.2010 14:46 - 10 причини, за да не съм религиозен
Автор: worldissue Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2965 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.06.2010 22:01


С риск да бъда заклеймен като неверник, по-долу изреждам 10 причини, поради които се отнасям скептично към религиозните вярвания.


-
Религията не е основана на факти и доказани закономерности. Тълкуванието на думата гласи: „идеалистическа система от възгледи и представи, изградена върху вярата в съществуването на свръхестествени сили и същества (бог, ангели, духове)” [1]

- Духовниците винаги се опитват да представят религията като нещо нематериално и неръкотворно, потискайки факта, че тя е плод на човешката фантазия

- За съществуването на Христос няма нито едно историческо доказателство и потвърждение. Освен това, както почти всичко в свещените писания, така и Спасителят е събирателен образ.

- Има разпространено мнение: „религията е важна, защото дава духовна опора на хората”. Това не е съвсем така. Работата е там, че моралът, ценностите, извършването на добри дела, въздържането от насилие, престъпления и др. не са изобретение на християнството, исляма или друга религия – те са резултат от такива фактори като например развитието на човешкото съзнание и натрупването на жизнен опит, а не религиозните вярвания.

- Религиите съществуват от хилядолетия, те са създадени по времето когато човекът е знаел прекалено малко за околния свят, науките са били едва в зародиш, много от механизмите и закономерностите в природата са били необяснима загадка. Това е и причината да бъдат измисляни най-различни фантастични същества, божества, митове и легенди. Те всъщност са проекция на неизвестността, опит за обяснение на това, което разумът е неспособен да си обясни – дъждът например е причиняван от бога на дъжда, вятърът от бога на вятъра, след смъртта си човекът отивал при повелителя на подземния свят, бога на небето обитава облаците и т.н.

Но днес ние живеем в друго време, имаме достатъчно технологии, за да си обясним причините за възникването на дъждовете, климата, изригванията на вулканите. Знаем, че земята не е център на Вселената, че тя не е плоска – неща, заради оспорването на които през Средновековието Инквизицията наказвала жестоко.

- Религиозните догми не търпят еволюцията и развитието – те задължават последователите си да следват списък от правила, които не могат да бъдат видоизменяни или ако могат, то промените трябва да бъдат минимални. Религията казва, че законите й трябва да бъдат строго следвани, че вярващият трябва да й се подчинява, да стане „раб божий”. Ако всички следвахме този завет и се подчинявахме сляпо на религията, днес нямаше да имаме електрическата крушка, компютъра, пеницилина.

- Много хора се обръщат към църквата когато се сблъскат с житейски проблем и не успяват да се справят с него. Те търсят изход от психологическия капан, в който са попаднали, посредством църквата. Но затварянето в стените на храма или успокоението, че нещастието сполетяло човека е някакво божие наказание, не решават проблема. Човек не може да реши проблемите си като ги прехвърля на друг. Човек не може да бъде свободен, ако разчита на чужда воля да определя живота му. Когато осъзнаете, че отговорен за действията си сте самите вие и се отърсите от зависимостта към вярата в илюзии, тогава ще имате право да се наречете свободна личност.

- Религията не приема оспорването на истинността й. Всяка религия определя себе си като единствена правилна. Опитате ли се да оспорите правотата й, вие се превръщате в „неверник”, „богохулник”, „езичник” и т.н. Никой духовник няма да се съгласи с вас ако кажете, че вярването му е илюзорно.

Все пак, това да не приемаш чуждата гледна точка и да заклеймяваш несъгласните с теб, самоопределяйки се като висш сред всички, доста прилича на описанието на думата „диктатор”, не смятате ли?

- Религията дава опростена картина на света – злото живее под земята, доброто на небесата, дявола прилича на козел, ангелите са бели и с крила. Болестите са резултат от прегрешения и т.н. Всичко това са символи, ярки картинки, които са толкова привлекателни за човешкото съзнание.

Плакатите на любимите ви музикални звезди, актьори, спортисти действат на същия принцип. Вие виждате една картинка и за вас тя въплъщава всичко. Същото е и със снимката на Осама бин Ладен – когато го видите, в главата ви веднага възникват асоциации – „лошо”, „терорист”, „бум”, „автомат”.

- Въпреки че религията се самоопределя като носител на добродетелността и заклеймява насилието, тя много пъти е служела за оправданието на най-различни конфликти. Например кръстоносните походи? Въпреки че основният им двигател са материалните облаги и икономическата изгода, църквата ги обосновава с нуждата да се освободят Светите места. А Инквизицията? Колко хиляди души са погубени от обвиненията й? И още един дребен детайл – по време на чумната епидемия, погубела половин Западна Европа, Инквизицията заклеймява котките, тъй като ги смята за атрибут на вещиците и поради това четирикраките били избивани наред. Резултатът? Изчезването на котките довело до лавинообразно разпространение на плъховете, плъховете пък разнасяли бълхи, бълхите чума, а чумата убивала хората.

Религията и днес се използва с манипулативни цели – вижте терористите, които се прикриват зад вярата в исляма и викат „Аллах акбар”. За престъпниците няма понятие като вяра, духовност и добродетелност. Но тъй като религията е илюзия, тя е много подходяща за манипулация и затова под черните знамена на ислямистите попадат толкова млади и объркани хора.

Сектите? И те използват религията и факта, че тя е основана на илюзия. Те просто я преиначават и толкова. Принципът е същият както при официалната църква, просто методите и крайната цел леко се различават.

И последно. Какво значи вяра? „Убеждение, че нещо е истина; увереност.” [2]

Но на какво се основава вярата в Бог? На документи? Факти? Логични и неоспорими доказателства? Не. Наличието на Господ и Христос не може да бъде доказано, тъй като те са плод на човешкото въображение и опита да се даде обяснение на явления, които са били непонятни на хората. Именно когато не достигат знания и факти, тогава се раждат измислиците и слуховете.

Това е призивът ми към вас. Вярвайте на фактите. Не вярвайте на илюзиите, подлагайте думите на хора на съмнение, защото много често те ви убеждават в нещо, изхождайки от личните си убеждения, които често се разминават с реалността. Не прехвърляйте отговорността за живота и действията си на друг. Не тъпчете на едно място, а вървете напред и си задавайте въпроси. Попитайте себе си, „защо съм на този свят, къде е моето място, къде се крие смисълът и тайната на съществуването ми?” Когато поемете отговорността за действията си в свои ръце, тогава ще бъдете свободни да кажете „аз съм готов да вървя напред”.       

---

[1] Български тълковен речник, 1976, София, Изд. "Наука и Изкуство"
[2]
Български тълковен речник, 1976, София, Изд. "Наука и Изкуство"





Гласувай:
2


Вълнообразно


1. ani101 - Интересна информация имаш за ре...
02.04.2010 14:50
Интересна информация имаш за религията....

Все пак: Честит Великден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215638
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031