Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 17:03 - Огнян Донев – фармацевтичният дипломат. Първи стъпки към милиона?
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 2004 Коментари: 0 Гласове:
0



Огнян Донев – фармацевтичният дипломат.
Първи стъпки към милиона?
image
Огнян Донев е сред най-добрите борсови играчи в България, изпълнителен директор на Софарма и собственик на Унифарма, като състоянието му в днешни дни се оценява на над 400 милиона лева. Когато бизнесът е честен то не винаги се обръща внимание на първият милион и първите стъпки в бизнесът, но за да станеш милионер в България е нужно да бъдеш помазан от държавата. И Огнян Донев е точно това, благодарение на позициите на родителите си и никога не го е крил. Изпълнява длъжността отговарящ за панаирите в Стопанският съвет към МС, като по време на тази работа създава множество контакти с различни високопоставени бизнесмени и директори, както от България, така и от света.

Образованието на бизнесменът е солидно и страшно престижно за България, през годините на прехода, така че и реализацията му е лесна. Огнян Донев завършва “Международни икономически отношения” във Висшия икономически институт в София в периода 1976 – 1981, а през 1986 година завършва и Докторска степен по икономика в Берлин. А след падането на режимът Донев бързо се ориентира в бизнесът.

След падането на режимът Огнян Донев започва с гаражна търговия. Парите са слаби, приходите ниски и макар всички да знаем историята на Рокфелер, “доказана” многократно от сенчести бизнесмени у нас, всичко е далеч по-трудно. Огнян Донев купува от германски бизнесмен автомати за детски игри, които плаща със спестени от него пари и малък заем от родителите. А за няколко години в бизнесът не получава почти нищо, а според думите му “на този бизнес не се гледа с добро око”.

Бизнесменът решава да се ориентира към по-доходоносен сектор и започва да търгува с метали, като представлява чуждестранните купувачи в България.
Това играе основна роля след 1997 година и започва да носи значителни приходи на Огнян Донев. Освен това бизнесменът сключва договор с Метро Кеш & Кери, като изнася стоки и ги дистрибутира в магазините в Германия. Печалбите не са големи, но дават добър старт. А същата година приватизира и Унифарм, представляваща малка фабрика в кв Дървеница в София.

Това дава възможност на инвеститорът да претендира за покупка на Софарма, като иска да ликвидира монополът на “Балканфарма”. Така Огнян Донев получава компанията в окаяно състояние, но за цена много по-ниска от пазарната. Въпреки всичко компанията е бързо вдигната на крака, а според данните след сделката уставният капитал се е вдигнал 132 пъти, а Донев с невероятен нюх ликвидира клатещата се структура на държавното предприятие. Дупките са запълнени, а финансовите доклади показват значителен ръст на предприятието. Не случайно всичките силни години на Огнян Донев са по времето на управлението на СДС. Бизнесменът е поставен човек на Стефан Софиянски, като получава сериозно рамо от политиците през управлнието на сините.

И въпреки, че покрай богатството и приватизациите на бизнесменът се шуми много и дискусиите сочат, че има сериозна подкрепа от политическият режим преди 1989 година, то не може да отчетем, че миниджърският усет на Огнян Донев налага просперитет на предприятията и компаниите които ръководи. Бизнесменът има 55% собственост от Софарма, около 17% собственост от Доверие Обединен Холдинг, а чрез Софарма притежава и 90% от Медика. Освен това Огнян Донев притежава пряко 20% от Софарма Имоти, над 40% от Унифарма, както и отделни части от Българска роза-Севтополис и Арома.


Тагове:   стъпки,   Огнян,   милиона,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5602258
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930