Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 17:03 - Митове за имотния пазар
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
0



Митове за имотния пазар imageКризата на пазара на имоти кара все повече хора да разсъждават над това какво ще се случи в бъдеще. Каквото и да е то обаче, е далеч от тези неща, които ще посочим като митове, разпространени сред хората свързани с имотния пазар.

1. Инвестицията в недвижимите имоти е най-сигурната, от която не може да се загуби.

Вярно е, че имотите поевтинявата много по-бавно от всички останали активи (срива на борсовите индекси с около 80% за последните година и половина го доказват).

Вярно е също така, че подобна инвестиция носи на собствениците на имоти доходност под формата на наем.

Подобна инвестиция обаче, би могла да донесе и големи загуби, ако е направена без добро обмисляне. Пример: срещу банков заем купувате имот на твърде висока цена в дестинация, където не можете да го отдадете под наем. При невъзможност да изплащате вноските, банката ви го взема и продава на пазара, в някои случаи много под това, което сте платили, а останалото продължавате да дължите на банката.

Загуба може да претърпите и при покупка с цел препродажба на по-висока цена, ако междувременно цените са паднали.

2. Можете да уцелите най-подходящия момент.

Много купувачи се опитват да изчакат най-добрия момент за покупката на жилище, дори и когато ще го ползват за живеене.

Чувството, че жилищата ще поевтинеят още, често може да бъде измамно. Примерно, дори и след спада си от 20% процента за последната една година, имотите в големите градове пак са по-скъпи отпреди три години.

Хората, които са се чудили дали да си купят жилище преди три години и са се отказали, едва ли ще си купят и днес въпреки понижението в цените, защото ще очакват още по-голям срив.

Допълнително те щяха да спестят и от наемите давани през тези три години.

3. Най-евтиното е най-добрата алтернатива и с най-голям потенциал за ръст.

Ако не друго, практиката е показала, че това е абсолютен мит. Ясно е, че за по-ниските цени има някаква причина. Каквато и да е тя, най-вероятно ще се прояви и в бъдеще при евентуална продажба на имота.

Може да се окажете, че плащате средства заради лоша локация, инфраструктура, съседи и мн. др. причини и купувате жилище, което не е пригодено за живеене, изисква много средства за ремонт или просто няма как да излъжите друг да го купи.

4. Пазарът е еднакъв навсякъде.

Няма такова понятие като еднакво представяне на пазара на имоти в различните градове и локации.

Макар и малка, страната ни се отличава с различия относно това какво се случва на пазара на имоти в различните градове и какво ще се случва.

5. Пазарът е „лош" за всички участници на него.

Имотната криза и спадът в цените се приема за голяма драма. Не трябва да забравяме обаче, че тази криза обикновено е лоша за продавачите на имоти и не чак толкова лоша за купувачите, които имат възможност да придобият имот на по-ниски цени. Разбира се, настоящата ситуация е малко по-различна и тя се предопределя от съвпадението и наслагването на две кризи - финансова и имотна. В случая финансовата криза е тази, която е лоша за купувачите, доколкото достъпът до финансиране е затруднен, а несигурността на бъдещите им доходи е голяма.



Тагове:   митове,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5603154
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930