Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 12:53 - Защо Китайските стоки са толкова евтини?
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 5433 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2009 13:01


Защо Китайските стоки са толкова евтини?


Чували ли се за пазара в Иу ?
image
Статистически факт е, че над половината от ВСИЧКИ КИТАЙСКИ СТОКИ в света са били пряко или косвено изтъргувани през пазарите на китайския град "Иу". Важно е също да уточним, че стоките на пазара в Иу са ТОЧНО ОНЕЗИ, които си купувате в PRAKTIKER, Mr. Bricolage, IKEA и всички останали мултинационални вериги, а дори и в кварталното магазинче на Вашата улица. Защо обаче брадвата в BAUMAX струва 27.99 лева, а същата на пазара в Иу е 1.20 долара? Причините са:
  • град Иу и околностите му са най-голямата частна производствена база в Китай от 20 години насам. В момента тук са най-ефективните и най-евтините производители на почти всички видове потребителски стоки в света. Типичният частен завод се помещава в голямата частна къща на собственика на 4 етажа. Първият е производствен цех и склад, вторият – офис и цех, третият е жилищен за семейството на предприемача, четвъртият е общежитие за работниците. Ползват се ток и вода за битови нужди, който са с 40-50% по-евтини от промишлените. Не се плащат данъци и здравни осигуровки. Работниците са от далечни провинции и живеят и работят в къщата 7 дни в седмицата. Само си представете колко евтино е подобно производство. В Иу и околностите му има десетки хиляди подобни предприятия и те се конкурират активно. Никой в света не може да бие цените им.
  • десетки хиляди малки и средни предприятия, заедно с хиляди истински големи, намалили до минимум своите разходи за логистика, труд, материали, суровини и маркетинг, се конкурират на стеснен пазар. Колкото повече фабрики се отварят, толкова повече падат цените – това се нарича “ефект на натрупване”.
  • успоредно с превръщането на пазара в Иу в най-големия стоков пазар за потребителски стоки в света, все повече и повече производители излагат стоките си там. И това вече не са само заводи от град Иу и околностите, а от всички части на Китай. Безмилостната конкуренция е довела дотам, че някои стоки се търгуват при нива на печалба за производителите от максимум 2-3 %. Същите тези стоки носят печалба за крайния търговец в чужбина от порядъка на няколкостотин процента до няколкостотин пъти.
  • Пазарът в Иу е открит в далечната 1982 година и е един от първите свободни “капиталистически” пазари в Китай. През последните 30 години местното правителство влага почти всички свои средства и време в това да строи пазари и да ги отдава на търговците срещу символични наеми. На частни компании в Иу е ЗАБРАНЕНО да строят пазари и търговски центрове. Всички пазари там са построени от местните власти и се управляват от общински фирми. Ниските наеми са привлекли десетки хиляди производители от Иу и околностите, а така също и от други промишлени градове в Китай, бълващи хиляди тонове стоки за износ всеки ден и продаващи ги на пазарите в Иу. Властите в Иу предоставят на търговците максимално изгодни условия и се стремят да привличат качествени стоки и марки. С тази изключителна подкрепа от страна на местните власти пазарът в Иу съумява да поддържа невероятно ниски цени на стоките и наемите през последните 30 години и няма никакви признаци тази политика да се промени в бъдеще.
търговците и производителите в Иу са известни с факта, че работят много и не отказват никоя възможност за бизнес, дори за “печалба от един цент”. Само за пример – печалбата от продажбата на една игла е около 0.00015 долара, на една сламена шапка – около 0.0015 долара. Но те все пак продават няколко контейнера месечно и излизат на печалба. И така – ако ще остане някаква печалба, колкото и минимална да е тя, доставчиците в Иу ще приемат сделката. Това е една от най-важните причини за толкова ниските цени на стоките на пазара в град Иу. Спокойно може да се твърди, че цените там са най-ниските в света


image СТОКОВ ПАЗАР НА ИУ “Пазарът Иу е най-големият пазар в света за продажби на потребителски стоки.”
Стоковият пазар Иу е събирателно наименование за множество отделни търговски комплекси в град Иу, Китай. Началото е поставено през 1982 година от градската управа с идеята да се предостави на хиляди производители на потребителски стоки търговска площ на ниски цени и да се концентрира огромно предлагане на потребителски стоки на едно място. С годините пазарът е успял да привлече компании от цял Китай и редица азиатски държави и да се превърне в най-големия експортен център за потребителски стоки в света.

Понастоящем са обособени около 20 отделни пазара и 50 специализирани търговски улици със закрита търговска площ от близо 2.6 милиона квадратни метра. Предлагат се над 420 000 типа стоки от около 58 000 китайски производителя, класифицирани в 30 главни вида индустрии и над 1900 продуктови категории, които се изнасят в над 220 държави по света. Стоковият пазар Иу е най-големият супермаркет за потребителски стоки в света, а така също и най-важният изложбен център за малки стоки за ежедневна употреба. По този начин Иу се е превърнал в ключов фактор на международния пазар за потребителски стоки и задължителна база за покупки на всички значими международни търговци и вериги. Ежедневно над 1000 контейнера със стоки тръгват от Иу към всички части на света.
  Отличителните черти, които правят пазарите в Иу уникално място за покупка на стоки, са:

  • огромен брой идентични и сходни стоки на едно място в конкуренция на хиляди производители
  • изключително ниски цени (някои видове стоки се търгуват с нива на печалба от 2-3% за производителя)
  • всички стоки на пазарите са на заводски цени или на по-ниски от заводските цени
  • разликата между покупна и крайна продажна цена достига от няколкостотин % до няколкостотин пъти
  • повечето изложени стоки са налични на склад и могат да бъдат експедирани до 14 дни
  • огромен избор на търговски оферти и продукти от типа “за един лев”
  • огромен избор на продукти от типа “разпродажба на произведен излишък” с големи отстъпки
  • възможност за поръчка на собствени модели или за модификация на стандартни изделия
  • възможност за закупуване на минимални количества от десетки или стотици доставчици
  • възможност за консолидиране и експедиция на единични покупки в един и същ контейнер

Пазарът Иу в конкретни факти:

  • 2.6 милиона м2 търговска площ, 20 пазара, 50 търговски улици, над 100 000 щанда
  • над 30 милиона изложени артикула в 420 000 типа стоки от 34 индустрии и 1900 категории (ВНИМАНИЕ – по определение на ООН в света съществуват не повече от 500 000 типа стоки)
  • над 58 000 китайски производителя с щандове и над 300 000 посетители дневно
  • над 7.2 милиарда щатски долара търговски оборот за 2008 година
  • износ в над 220 държави и над 1000 изнесени контейнера дневно
  • удобни транспорни връзки, на 150 км от четвъртото по големина товарно пристанище в света
  • отворен 365 дни в годината (с изключение на 7-дни по време на китайската Нова година)



Тагове:   стоки,


Гласувай:
0



1. анонимен - Интересно
18.03.2010 14:07
Наистина много, много впечатлявощо е всичко което прочетох. Много интересен материал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584499
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031