Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 17:04 - Търговията с фалшификати процъфтява
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
0



Търговията с фалшификати процъфтява
image

Сенчестият бизнес с търговия на стоки-фалшификати на известни световни марки процъфтява, твърдят от Българската Ритейл Асоциация (БРА).

В отворено писмо адресирано до редица държавни инстутиции и медиите, от организацията призовават към обществен дебат по проблема с ширещото се предлагане в търговската мрежа на така наречените „ментета”.

Очакванията ни, че, след като страната ни стане пълноправен член на ЕС, мерките за контрол ще се засилят и „ментетата” ще започнат да изчезват от ежедневието ни, не се оправдаха. Напротив, след частично и краткотрайно „стъписване” на разпространението на подобни стоки в началото на 2007 г., към днешна дата можем отговорно да твърдим, че този сенчест бизнес процъфтява, посочват от БРА.

Преди членството ни в ЕС, подобен род стоки преминаваха нелегално само нашите държавни граници, а сега проникват не само от съседните страни (най-вече от северната ни съседка), но и на практика от цялата територия на ЕС, се посочва в писмото.

Въпреки афишираните усилия на не една и две институции в държавата, въпреки епизодичните показни акции по изземването им от търговската мрежа, въпреки гръмко афишираните кампании с европейски привкус, от БРА смятат, че проблемът не само, че не е решен, а непрекъснато се задълбочава.

От асоциацията изтъкват, че употребата на подобни стоки застрашава безопасността и здравето на потребителите. Произведени и внесени нелегално, при неспазване на каквито и да било правила и при пълна липса на какъвто и да е било контрол по отношение на качество, стандарти, съответствия и изисквания за безопасност, те представляват скрита, но реална заплаха за всеки.

Производството и вносът на тези стоки, по принцип, заобикаля всякакъв митнически и данъчен контрол, което удря директно по държавната хазна. Редовна практика е те да се реализират в търговската мрежа или без никакъв документ или с фалшиви такива.

Не е маловажен и фактът, че, по силата на всички модерни законодателства в целия свят, подобен бизнес е квалифициран като престъпление – кражба на интелектуална собственост.

Според БРА предприетите до момента епизодични мерки за борба с „ментетата” са крайно недостатъчни. Досега се работеше главно на „входа” към пазара, основно в посока на засилване на митническия контрол. Очевидно, този засилен контрол не повлиява особено на незаконната търговия, въпреки заловените партиди в последните години, които едва ли представляват и 5% от преминаващите нелегално границите ни „ментета”.

Асоциацията предлага две основни стъпки, които ще доведат до сериозни резултати в борбата с „ментетата” на нашия пазар:

1. В настоящия момент, според нашето законодателство, с проблема се занимават няколко институции и комисии. Тази практика размива отговорностите и занижава нивото на контрол, разпределяйки го върху множество контролни органи. Според нас, много по-ефективно би функционирала една единна специализирана структура/звено/орган, която обединява експерти с различни функции: юридически, митнически, данъчни и т.н. Подобна структура би работила далече по-ефективно и би спестила немалко бюджетни средства, разпределени сега на няколко места и за дейности, дублиращи се в някаква степен.

2. Коренно различен от досегашния подход в борбата с „ментетата”, а именно: усилията да се насочат основно към „точките на продажба на крайния потребител”, т.е. в търговската мрежа на дребно. Или, иначе казано, на „изхода” от пазара към потребителя. Чрез засилени и редовни проверки самите нелоялни търговци на дребно, търпейки немалки загуби, ще се откажат да предлагат стоки „менте”. Така по веригата и вносителите на едро няма да имат интерес да зареждат пазара с подобни стоки, чиято реализация става невъзможна без търговците на дребно. По този начин ще започне и естественият процес на саморегулация на пазара и изтласкване на опасните стоки от него, включително „ментетата”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600756
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930