Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2009 10:42 - Скъпите стоки и услуги у нас
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 4336 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Скъпите стоки и услуги у нас

imageПреди известно време говорихме за евтините неща в България. Време е да потърсим и тези, които са скъпи дори и спрямо по-високи стандарти от нашите, а какво остава като се има предвид, че сме най-бедната в ЕС държава. Казано по друг начин, кои са стоките и услугите които са скъпи на фона на нашите възможности.

1. Жилищата.

Жилището е най-скъпата покупка в живота на всеки от нас. Парадоксът е пълен, като се има предвид, че 80% от населението на страната ни разполага със собствени жилища (процент почти недостижим за други държави освен източноевропейските, където културата е такава).

Проучване на Utre.bg сочи, че жилищата у нас са сред най-недостъпните в Европа в сравнени с дохода на населението. Покупката на двустайно жилище в София струва около 150 месечния доход на столичанин, което е твърде много.

2. Наемите.

Като говорим за жилищата, няма как да не споменем и нивата на наемите. Говорим за тях, че са скъпи, тъй като заемат твърде голяма част от дохода на едно домакинство. Така например нива на наемите от 300 евро за двустайно жилище в добър квартал са около половината от дохода на двучленно семейство, процент, който е твърде висок, като се има предвид и че това е само за един от разходите от първа необходимост.

3. Цената на кредитите.

Освен че от началото на кризата кредитите станаха почти непостижими, те са и скъпи. Нива на лихви от 14-15% за потребителски кредити и над 10% за ипотечни в условията на валутен борд и фиксираност на националната ни валута към еврото са твърде високи.

Разбира се банкерите ще извадят от девет кладенеца вода, за да обяснят защо е така, ще говорят за риск, свързан с икономическата ситуация в страната ни, суверенен такъв и т.н., но това не променя този факт.

4. Мобилните разговори

Изключително болна тема за цялото общество. Вече около десетилетие ние сме свикнали да плащаме едни от най-високите такси за мобилни услуги в Европа и наличието на три мобилни оператора не променя този факт. Да не говорим, че най-големият ни оператор е сред най-печелившите в Европа (по абсолютна печалба и по маржин на печалбата), на фона на малката ни страна.

5. Марковите стоки.

Още един парадокс, който явно е свързан с мисленето на българина и желанието да притежаваш нещо марково след десетилетия на социализъм и липса на избор. Някак си няма логика да сме най-бедната държава в Европа, а предлаганите луксозни и маркови стоки да са на цени в пъти по-скъпи от Западна Европа. И все пак това е факт.

6. Върнатите лизинговите автомобили.

Все повече сайтове, в оито се предлагат такива, се появяват. Причината - в условията на криза повече хора връщат своите автомобили, защото не могат да ги изплащат. И въпреки това те се предлагат на нереално високи цени, на едва 10-20% от същите модели като нови. В това отношение сме много по-различни от съседните страни като Румъния например, където цените са наполовина на тези като нови.

7. Зимните курорти.

Традиционна дестинация за зимен туризъм, България става все по-недостъпна за собствените си поданици. Нещо повече, почивката в зимен курорт с всички съпътстващи я разходи все повече се доближава, като цена до такава в курортите в Австрия и Италия.

8. Нотариалните услуги.

Ползването на такива услуги е изключително скъпо, което не отговаря на качествата на услугите което се получава. От септември тази година нотариалните услуги допълнително поскъпнаха, като в някои случаи заемат огромен дял от стойностите на изповядваните сделки.




Тагове:   стоки,   НАС,


Гласувай:
3



1. анонимен - С тази скъпотия българите са в не...
30.10.2009 12:37
С тази скъпотия българите са в непрестанен стремеж да се самопрецакат..ако не могат да откраднат тогава да прецакат другия с нереално високи цени. Нещо като цената на цветята на 8-и март...тогава магически тя скача тройно
цитирай
2. rpatel - Да, колкото по-бедни ставаме то...
30.10.2009 13:43
Да, колкото по-бедни ставаме толкова по-високи стават цените. Но лошото е, че това вежи и за стоки от първа необходимост,като храна и лекарства. За луксозните стоки, както и да е, ще минем и без скъпи дрехи и маркова козметика, примерно. Обаче без храна? А дори и в това отношение сме на едно от първите места в Европа. Ядем едни от най-скъпите храни!!!
цитирай
3. minchomin - Скъпите стоки и услуги у нас
31.10.2009 12:13
Виждаш добре нещата. Не бива да се гордеем с тях. Нужно е да ги премахнем. Включи се в призива на адрес:
http://minchomin.blog.bg/nauka/2009/10/24/priziv-kym-bylgarskiia-narod-za-izlizane-ot-svetovnata-ikono.421785
цитирай
4. анонимен - Скъпотия
02.11.2009 13:38
Относно нотариалните услуги искам да обърна внимание, че освен високата им цена, те са задължителни за ненормално голям брой сделки. На Запад доста по-малко сделки изискват нотариална заверка (напр. покупка на автомобил!). По закон в България автомобил се прехвърля с нотариална заверка на подписите (!!!!) в/у договора. Масово нотариусите ги таксуват като сделка с материален интерес и взимат такса в/у ст/стта на автомобила, а не само за заверка на подписа. Какво го интересува нотариуса колко струва едно МПС и каква отговорност носи той за така обявената цена? "Марковите" стоки в БГ по традиция се "внасят" от Илиянци. Моловете са най-скъпите места за пазаруване, а в САЩ са едни от най-евтините. Храните ни освен че са скъпи, са и много некачествени.
цитирай
5. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
03.11.2009 02:04
Номер 4 е тотална глупост. Мобилните услуги в Испания са с пъти по- скъпи от тези в България. Хайде поне като пишете нещо да има покритие...
За останалото обаче съм съгласен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600145
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930