Постинг
08.10.2009 18:00 -
Кризата стимулира бизнеса с охлюви
Кризата стимулира бизнеса с охлюви
Въпреки световната криза в България напоследък процъфтява един екзотичен бизнес, който е познат у нас едва от 7-8 години. Отглеждането на охлюви в специални ферми все повече се превръща в алтернатива на традиционното селско стопанство. Само за тази година очакваната продукция, която ще бъде изнесена на западноевропейския пазар е близо 900 тона, казаха производители от плевенско. Те признават, че кризата е засегнала и техния бранш, но въпреки това фермите никнат, като гъби и се очаква техният брой у нас през следващата година да нарасне няколко пъти, информира БНТ.
Фермата за охлюви на Станчо Тотов край плевенското село Садовец е една от първите за страната и е най-голямата в северна България. Разположена е на площ от над 50 декара и има завършен цикъл на производство. Тук целогодишно работят 25 души, като през лятото броят им нараства три пъти.
"Около 60-70 тона може би тази година очакваме да произведем. Минали години сме стигали и до 100 тона. Ако от нашия опит може да се съди – да, това е един нелош бизнес", коментира Станчо Тотов, производител на охлюви.
Продукцията е изцяло за външния пазар. Охлювите се изнасят преди всичко във Франция, Италия и Испания, където има вековни традиции в консумацията на този деликатес.
"Охлювите, като ястие са познати от древността. Месото им е леко, по-скоро подходящо за диети. Не малко се акцентира и свойството му на афродизиак", допълва Тотов.
Производителят на охлюви признава, че тази година не е била от най-благоприятните за бранша, тъй като в условие на криза деликатесните храни не са от най-търсените. Апетитите към този бизнес у нас, обаче нарастват тъй като фермерите очакват финансиране от Европейския съюз по програмата за развитие на селските райони.
Въпреки световната криза в България напоследък процъфтява един екзотичен бизнес, който е познат у нас едва от 7-8 години. Отглеждането на охлюви в специални ферми все повече се превръща в алтернатива на традиционното селско стопанство. Само за тази година очакваната продукция, която ще бъде изнесена на западноевропейския пазар е близо 900 тона, казаха производители от плевенско. Те признават, че кризата е засегнала и техния бранш, но въпреки това фермите никнат, като гъби и се очаква техният брой у нас през следващата година да нарасне няколко пъти, информира БНТ.
Фермата за охлюви на Станчо Тотов край плевенското село Садовец е една от първите за страната и е най-голямата в северна България. Разположена е на площ от над 50 декара и има завършен цикъл на производство. Тук целогодишно работят 25 души, като през лятото броят им нараства три пъти.
"Около 60-70 тона може би тази година очакваме да произведем. Минали години сме стигали и до 100 тона. Ако от нашия опит може да се съди – да, това е един нелош бизнес", коментира Станчо Тотов, производител на охлюви.
Продукцията е изцяло за външния пазар. Охлювите се изнасят преди всичко във Франция, Италия и Испания, където има вековни традиции в консумацията на този деликатес.
"Охлювите, като ястие са познати от древността. Месото им е леко, по-скоро подходящо за диети. Не малко се акцентира и свойството му на афродизиак", допълва Тотов.
Производителят на охлюви признава, че тази година не е била от най-благоприятните за бранша, тъй като в условие на криза деликатесните храни не са от най-търсените. Апетитите към този бизнес у нас, обаче нарастват тъй като фермерите очакват финансиране от Европейския съюз по програмата за развитие на селските райони.
Няма коментари